Header image
 

 

 

KORNAI JÁNOS OROSZORSZÁGI TUDOMÁNYOS ELISMERÉSE

 

Kornai János közgazdászt Leontief Éremmel tüntették ki. A magas tudományos elismerést Wassily Leontiefről, az orosz származású Nobel-díjas amerikai közgazdászról, az input-output elemzés megalkotójáról nevezték el. A díjat évente adományozza egy nemzetközi zsűri ajánlása alapján a szentpétervári Leontief Centre. Minden évben több orosz és egy külföldi közgazdászt tüntetnek ki. A korábbi díjazottak között van Jegor Gajdar, a nemrég elhunyt volt orosz miniszterelnök, Robert Solow és Lawrence Klein Nobel-díjas amerikai tudósok és Leszek Balcerowicz, a lengyel rendszerváltás utáni első pénzügyminiszter. A Leontief Érmét 2010. február 13-án adták át ünnepélyes keretek között Szentpéterváron.

Az ünnepséget, amelynek színhelye az egyik egykori cári palota, a Mihajlovszkij Kastély volt, Irina Karelina, a Leontief Centre igazgatója nyitotta meg. A díjazottak munkásságát hárman méltatták: Mikhail Dmitrijev, a moszkvai Center of Strategic Research elnöke (beszédének szövege magyarul, oroszul itt), Masaaki Kuboniwa, a Hitotsubashy University (Japán) professzora (beszédének szövege angolul itt) és Boris Firsov, a pétervári European University professzora.

Ezután került sor arra, hogy Szergej Vasziljev professzor, a Leontief Centre Tanácsának elnöke, a zsűri elnöke, és Irina Elizejeva professzor, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, a zsűri tagja átadja a Leontief-érmét a díjazottaknak. Elsőként Kornai Jánosnak nyújtották át az érmét. (A Leontief Medalt lásd itt.)  Utána Natalja Zubarevics, a Moszkvai Állami Egyetem  professzorának adták át az érmét. A másik két orosz kitüntetett tudós, German Gref (az oroszországi Sherbank elnöke) és Yaroslav Kuzminov (Közgazdasági Főiskola, Moszkva) nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen.

A díjak átnyújtását a kitüntettek előadásai követték. Kornai János előadásának címe a következő volt: „Leontief, matematikai tervezés: Álmok és valóság.” (Az előadás angolul itt.)

Fényképek az ünnepségről: