Header image
 

 

HÍREK, ELŐADÁSOK, VISSZHANG

 

2021

 

Kornai János 1928-2021

Életének 94. évében 2021. október 18-án elhunyt Kornai János, az MTA rendes tagja, a Harvard és a Corvinus Egyetem emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja.

Kornai Jánost Budapest Főváros, a Corvinus Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti.

Búcsúztatására a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában, 2021. november 4-én, csütörtökön, 15 órakor kerül sor, minden vallási elem kizárásával. Kérjük, hogy tiszteletüket semmiképpen se virággal vagy koszorúval, hanem – ha úgy gondolják –, az ahang.hu vagy a batortabor.org számára tett adománnyal róják le.

Gyermekei: Gábor, Judit, és András

 

****************************************************

 

Public Choice-különszám

Public Choice-folyóirat a 2021. évi 1-2. számaként (187. kötet) Kornai János tiszteletére, munkásságának elemzésére különszámot jelentetett meg, Mehrdad Vahabi szerkesztésében. A részleteket ld. itt.

2021 június 7-én, hétfőn 18:00 órától a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke online bemutatót tart a különszámról, melyen regisztráció nélkül mindenkit szívesen látnak. Részletek és a link itt -- frissítve (Amartya Sen is felszólal)

 

********************************************

 

Megjelent Kornai új kötete

A HVG Könyvek megjelentette Kornai János új könyvét, Töprengések címmel. Részletes információ (címlap, tartalomjegyzék, ajánló, recenzió) itt olvasható. Megvásárolható itt vagy itt.

 

********************************************************

 

Sen Kornairól és Marxról

Amartya Sen (Harvard Egyetem, Nobel-dj 1998) a Public Choice folyóiratban cikket jelentetett meg 'Marx after Kornai' címmel, amely magyarul a Közgazdasági Szemle 2021 januári különszámában is olvasható, 'Marx Kornai után' címmel.

 

*************************************************************

 

Ellman Kornairól

Michael Ellman elemzést közöl Kornai János munkásságáról a Cambridge Journal of Economicsban 'János Kornai: economics, methodology and policy' címmel.

 

 

2020

 

Kornai-könyvek digitalizációja

A Gondolat Erejével Alapítvány támogatásának köszönhetően Kornai János egyes könyvei e-könyvként ingyenesen hozzáférhetővé válnak. Immár online olvashatók és letölthetők az alábbi könyvek*:

-- Anti-equilibrium: A gazdasági rendszerek elméleteiről és a kutatás feladatairól. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1971. Letölthető innen.

-- A hiány. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1980. Letölthető innen.

-- A gazdasági vezetés túlzott központosítása. 2. kiadás. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1990. Letölthető innen.

-- A szocialista rendszer. Budapest: HVG Kiadó, 1993. Letölthető innen.

-- A gondolat erejével: Rendhagyó önéletrajz. Budapest, Osiris, 2005. Letölthető innen.

-- Anti-Equilibrium: On economic systems theory and the tasks of research. Amsterdam: North-Holland, 1971. Letölthető innen.

-- Economics of shortage. Vol. A-B. Amsterdam: North-Holland, 1980. A-kötet, B-kötet.

-- The road to a free economy: Shifting from a socialist system, the example of Hungary, 1990. Letölthető innen.

-- By force of thought: Irregular memoirs of an intellectual journey. Cambridge, MA: MIT Press, 2007. Letölthető innen.

* A CC BY-NC-ND liszensz szerint (Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd!)

 

***********************************************************************************************

 

Kornai a Forbes folyóiratban

A magyar nyelvű Forbes 2019 decemberi számában kétoldalas portrét közölt Kornai Jánosról. Itt olvasható.

 

 

2019

 

Kornai Mariana Cook új könyvében

Megjelent Mariana Cook amerikai fotóművész közgazdászokról szóló portrékötete, benne Kornai János portréjával, ami a borítón is megtekinthető (az alsó sorban balról a második).

 

**********************************************************************************************

Kornai cikke a Financial Timesban, az Initium Mediaban és az Élet és Irodalomban

Kornai János cikke, "Frankenstein erkölcsi felelőssége" angolul a Financial Timesban, kínaiul a hongkongi Initium Mediaban, magyarul az Élet és Irodalomban jelent meg, ás vietnami nyelven is olvasható. Bővebben itt.

 

*************************************************************************************************

 

Chenggang Xu előadása a Corvinus Egyetemen

Chenggang Xu, aki 2019 tavaszán a Budapesti Corvinus Egyetem vendégprofesszora, május 21-én “Institutional Genes: A Comparative Analysis of Origins of China’s Institutions” címmel tartott előadást az egyetemen. Ennek során elemezte Kornai János Szocialista rendszer című könyvét, ld. az alábbi képet (melyet Rosta Miklós készített).

Xu a pekingi Cheung Kong Graduate School of Business közgazdaságtudományi professzora, a Kínai Közgazdasági Díj birtokosa. PhD-jét a Harvard Egyetemen, Kornai János és Eric Maskin vezetésével nyerte el.

 

**************************************************************************************************

 

A Látlelet a Washington Post fotóján

A Washington Post 2019. február 12-i számában beszámolt a Magyar Tudományos Akadémia és a tudomány szabadsága melletti, és a kormány ezeket korlátozni tervező lépései elleni budapesti tüntetésről, melyen a résztvevők egy-egy, számukra fontos könyvet emeltek a magasba. Az amerikai napilap alábbi fotóján az látszik, hogy két tüntető is Kornai János nemrég megjelent Látlelet című könyvét mutatja föl.

 

*********************************************************************************************************

 

Megjelent Kornai KTB előtt tartott előadása

Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottság előtt 2017-ben tartott előadás szerkesztett változata megjelent a Közgazdasági Szemle 2019. februári számában, "A gondolat erejével? A közgazdászok szakmai és közéleti dilemmáiról" címmel. Olvasható itt vagy itt. Az előadásról további információk itt olvashatók.

 

 

2018

 

Újabb Kornai-interjú a HVG karácsonyi számában

"Hatásvizsgálatok: A tudomány elleni támadásról, kínai veszélyről, egyszemélyű hatalmakról" címmel Interjú jelent meg a Heti Világgazdaság karácsonyi számában Kornai Jánossal, a beszélgetőtárs Farkas Zoltán volt (itt olvasható). Az interjú online "Bátran állítható, hogy igenis van ellenállás" címmel jelent meg (ld. itt vagy itt). Farkas az előző években (2015, 2016, 2017) is készített a HVG-ben megjelent interjút Kornaival, ld. itt.

 

***************************************************************************************************

 

Kornai a Széchenyi Akadémia címzetes tagja

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) 2018 november 26-i közgyűlésén címzetes tagjává választotta Kornai Jánost. Szintén címzetes taggá választották Ferge Zsuzsát, Földényi F. Lászlót, Kenedy Jánost, Szelényi Ivánt és Vekerdy Tamást. Az új tagokról további információ itt olvasható.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai János munkásságának elemzése

A Korall című folyóirat 72. számában (2018) Laki Mihály elemzi Kornai munkásságát, "Kornai János a kapitalizmusról, 1953-1989" címmel -- itt olvasható.

 

****************************************************************************************************

 

Kurzus Kornai életművéről a Corvinus Egyetemen

A Budapesti Corvinus Egyetem a 2018-as tanév őszi félévében kurzust hirdet Kornai János életművéről, az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék szervezésében. A kurzust Rosta Miklós tanszékvezető vezeti, az előadásokat a tervek szerint többek között Kornai János, Chikán Attila, Győrffy Dóra, Hámori Balázs, Mihályi Péter, Laki Mihály, Simonovits András, Berlinger Edina, Madarász Aladár, Medvegyev Péter, Száz János, Piroska Dóra és Vidovics-Dancs Ágnes tartják. További információk itt olvashatók.

 

******************************************************************************************************************

 

Nyílt Társadalom Díj

A Central European University (CEU) a Nyílt Társadalom Díjat 2018-ban Kornai Jánosnak ítélte. A díjat korábban -- többek között -- Karl Popper, Vaclav Havel, Göncz Árpád, Tom Lantos, Bronislaw Geremek, Ricardo Lagos, Carla Del Ponte, Kofi Annan, Richard C. Holbrooke, Joachim Gauck és Kristalina Georgieva is megkapta. A díjat Kornai a CEU diplomaosztó ünnepségén, június 22-én vette át. Michael Ignatieff laudációja és Kornai János beszéde angolul itt, magyarul az Élet és Irodalom hasábjain itt vagy itt olvasható. További hírek az ünnepségről a CEU honlapján. Az ünnepség itt megtekinthető (hossza egy óra 50 perc, benne a díjátadás 1:30:00-1:42:25 között). Az ünnepségről a HVG itt számol be.

 

*************************************************************************************************************

 

Kornai a Könyvhéten dedikált

Kornai János 2018 június 9-én a Könyvhéten, a HVG standján dedikálta Látlelet című könyvét.

 

Kornai dedikál

 

Kornai Farkas Zoltánnal, a HVG újságírójával beszélget, a háttérben Szauer Péter

 

*************************************************************************************************************

 

Julian Gewirtz előadása

2018 június 5-én Julian Gewirtz (a Harvard Kennedy School munkatársa) Kornai in China címmel előadást tartott a Budapesti Corvinus Egyetemen. Előadásában Kornai Jánosnak az 1980-as évek gazdasági reformfolyamatára gyakorolt hatásáról beszélt, részletesen kifejtve az Unlikely partners: Chinese reformers, Western economists and the making of global China (2016, Harvard University Press) című könyvében írtakat. Gewirtz honlapja itt található. Farkas Zoltán interjút készített Gewirtzcel az előadása után, "Amikor Kornai celeb lett Kínában" címmel (HVG); itt vagy itt olvasható.

 

 

***********************************************************************************************************

 

A kiállítás bezárt

A 90. születésnapi eseménysorozathoz kapcsolódó, Kornai János munkásságát bemutató kiállítás 2018 május végén bezárt. A kiállításról szóló videó itt megtekinthető. A kiállításról további információ itt olvasható.

 

***********************************************************************************************************

 

Kornai előadásai az Intézet történetéről

Kornai János az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetében 2018 március 22-én és április 12-én két előadást tartott az Intézet 1990 előtti történetéről. A második előadás szövege az Intézet honlapján (valamint itt is) olvasható; az első előadás nemsokára szintén olvasható lesz. Az előadásokról további részletek itt olvashatók.

 

*************************************************************************************************************

 

Események Kornai János 90. születésnapja megünneplésére

Kornai János 2018 január 21-én 90 éves lett. Ebből az alkalomból a Budapesti Corvinus Egyetem eseménysorozatot szervezett, melyben műhelykonferencia (január 18.), nemzetközi konferencia (február 21-22.), kerekasztal-beszélgetés (február 20.) és kiállítás (január 17-től) is helyet kapott. Az Acta Economica és a Köz-gazdaság különszámmal jelentkezett. A Harvard Egyetem ünnepi ülést szervezett (január 19.). Barátai találkozón ünnepelték Kornai Jánost (január 29.). További információk az eseménysorozatról erről az oldalról kiindulva olvashatók. A Corvinus által szervezett események honlapja itt található.

 

 

2017

 

Kornai előadása a KTB ülésén

2017 december 14-én Kornai János az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottság ülésén vitaindító előadást tartott "A gondolat erejével? A közgazdászok szakmai és közéleti dilemmáiról" címmel. Az előadásról további információ itt található.

 

*************************************************************************************************************

 

Kornai-interjú a Klubrádióban

Kornai János 2017 december 7-én a Klubrádió reggeli műsorának Reggeli személy-rovatában interjút adott Pikó Andrásnak. Az interjú itt meghallgatható (37:40).

 

*************************************************************************************************************

 

Könyvbemutató a Látlelet című könyvről

Kornai János 2017 novemberében megjelent, Látlelet: Tanulmányok a magyar állapotokról című könyvét a Rajk László Szakkollégiumban mutatták be. A programot Dr. Chikán Attila, a Rajk-kollégium elnöke, egyetemi tanár és Szauer Péter, a HVG elnök-vezérigazgatója, a könyv kiadója nyitotta meg. Kornai Jánossal Farkas Zoltán, a HVG újságírója beszélgetett. A könyvbemutatóról a következő videók tekinthetők meg:

Videó a HVG oldalán, videó a HVG Facebook-oldalán,

Videó a HVG online YouTube-csatornáján (1), videó a HVG online YouTube-csatornáján (2)

A könyvről további információ itt található.

 

*************************************************************************************************************

 

Gazdasági fórum Kínában

2017 szeptember 23-án vezető kínai közgazdászok tartottak tanácskozást Kínában. Kornai János előadását ("Rising populism and its harmful effects") videófelvétel formájában hallgatták meg a résztvevők. Az előadás szövege magyarul itt, angolul itt olvasható.

 

*************************************************************************************************************

 

Az Academia Europaea Erasmus-érme

Az Academia Europaea (AE), az European Federation of Academies and Sciences (ALLEA) és a Magyar Tudományos Akadémia Budapesten tartott kongresszust 2017. szeptember 5-én és 6-án. A budapesti kongresszuson Andreu Mas-Colell spanyol közgazdász kapta az AE által alapított Erasmus-érmet. Az Erasmus díjat 1992-ben adták át először; az első díjazott Kornai János volt.

A díjátadás alkalmából a kongresszusnak otthont adó Magyar Tudományos Akadémia honlapján interjú jelent meg Kornaival, itt és itt olvasható.

Itt olvasható Kornai Jánosnak a díj 1992-es átvételekor elmondott beszéde.

 

*************************************************************************************************************

 

Nekrológ Arrow halálára

Kornai János "Kenneth J. Arrow halálára: Személyes búcsú" címmel emlékezik meg az amerikai közgazdászról. Magyarul ld. itt, angolul itt.

 

*************************************************************************************************************

 

Könyv és cikkek Kornai kínai hatásáról

Julian Baird Gewirtz a Harvard University Press gondozásában 2017 elején megjelentette Unlikely Partners: Chinese Reformers, Western Economists, and the Making of Global China (Valószínűtlen partnerek: Kínai reformerek, nyugati közgazdászok és a globális Kína létrehozása) című monográfiáját. A könyv a nyugati közgazdászok, köztük Kornai János által a kínai gazdaságra 1976-1993 között kifejtett hatásról szól. Gewirtz részletesen elemzi Kornai befolyását, részben a Jangce folyón, a Basan hajón 1985-ben rendezett konferencia, részben a „Kornai-láz” kapcsán. (A Kornai-lázról szóló rész itt olvasható.) A könyvben szereplő fotók között többen is látható Kornai.

A Foreign Affairs 2016 november-decemberi számában Gewirtz „The cruise that changed China” (A Kínát megváltoztató hajóút) címmel elemzést közöl a Basan hajón rendezett konferenciáról. A konferencia volt a kínai gazdasági átalakulás kulcseseménye. A cikk itt olvasható, vagy innen is letölthető.

Az Economist 2017 január 7-13-i számában ismerteti Gewirtz könyvét, “Chinese economy: Western takeaway” ("Kínai gazdaság: Nyugati, elvitelre") címmel. Kornai hatásáról ezt írja: "A legnagyobb sztár Kornai János volt, az a magyar közgazdász, aki a szocializmus krónikus problémájaként definiált hiányról szóló nagy hatású könyvének kiadása után a Harvardon kezdett tanítani. A később 'Kornai-láznak' nevezett jelenség az 1980-as évek végén magával ragadta a kínai közgazdaságtant, a könyv pedig több, mint 100.000 példányban jelent meg." A nyomtatott cikk itt olvasható. Az online verzióban szereplő képen Kornai látható, amint Csao Ce-jang kínai miniszterelnökkel fog kezet (itt is olvasható).

Gewirtz monográfiáját Edward Wong a New York Times 2017 január 25-i számában „The little-known role of Western economists in building post-Mao China” (A nyugati közgazdászok kevéssé ismert szerepe a Mao utáni Kína építésében) címmel interjúban mutatja be, ld. itt vagy itt. A Wall Street Journal 2017 január 20-i számában Howard French „Deng’s great leap” (Teng nagy ugrása) címmel ismerteti a könyvet, ld. itt.

Gewirtz könyvéből kiindulva Andrew Batson "The lasting influence of 'Kornai fever' in China" (A kínai 'Kornai-láz' tartós hatása) című blogposztjában elemzi a Kornai-lázat.

 

 

2016

 

Farkas Zoltán újraelemzi az Indulatos röpiratot

Farkas Zoltán a Heti Világgazdaság 2016. decemberi 22-i ünnepi számában (122-124. oldal) „Elnyomásszemle: Rendszervisszaváltás, haveri kapitalizmus, Kornai János” címmel Kornai Indulatos röpirat a gazdasági átmenet a gazdaság ügyében című, 1989-ben megjelent könyve alapján elemzi a mai magyar gazdaságpolitikát. Kornai könyve alapján rámutat, hogy az orbáni gazdaságpolitika jellemzői: az átfogó központosítás, az ebből fakadó burjánzó bürokrácia, a politikai alapú hitelezés és a korrupció olyan erővel jellemzik újra a gazdasági rendszert, mint a Kornai által élesen kritizált időszakban, a rendszerváltás előestéjén.
A cikk innen letölthető.

 

**************************************************************************

 

Qian és Xu kapták a Kínai Közgazdasági díjat

Egy kínai magánalapítvány, a Nemzeti Közgazdasági Alapítvány „Kínai Közgazdasági Díjat" hozott létre. A díjat olyan, Kínában vagy külföldön élő, kiemelkedő kínai közgazdászok kaphatják, akik jelentősen hozzájárultak a közgazdaság-tudomány fejlődéséhez, olyan művekkel, amelyek célja a közgazdaság-tudomány elméletének előmozdítása és az emberiség közgazdaság-tudományi gondolkodásának fejlesztése. A díj összege 300.000 USD-nek felel meg.

A díjat elsőként Qian Yingyi és Xu Chenggang professzorok kapták. Mindketten Kornai János tanítványai voltak a Harvard Egyetemen; másik PhD témavezetőjük Eric Maskin Nobel díjas közgazdász-professzor volt. A díjátadási ünnepséget 2016 december 4-én tartották Pekingben. A rendezvényre az a három közgazdász küldött video-üzenetet, akik legerősebben hatottak a két díjazott gondolkodására: Wu Jinglian kínai professzor, a kínai átalakulás egyik legjelentősebb szellemi vezetője, Eric Maskin (Harvard) és Kornai János (Harvard és Corvinus Egyetem). Kornai angol nyelvű köszöntésének szövege itt található. A beszéd díjátadón levetített videóját az oldal szerkesztője, Reményi Andrea (andrea.remenyi (at) uni-corvinus.hu) kérésre elküldi.

***********************************************************************************************************

 

Könyvbemutató a Kornai János tiszteletére megjelent kötetről

2016  július 5-én a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke bemutatta a Hámori Balázs és Rosta Miklós szerkesztésében megjelent, Constraints and Driving Forces in Economic Systems: Studies in Honour of János Kornai című tanulmánykötetet. A kötetet a helyszínen Chikán Attila (BCE) és Laki Mihály (MTA Közgazdaságtudományi Intézet) mutatta be. Ezután Mehrdad Vahabi (Sorbonne Egyetem) és Bernard Chavance (Université Paris) videóüzenetben beszéltek a könyvről és Kornai János életművéről. A bemutatót kerekasztal-beszélgetés zárta, Chikán Attila, Csaba László (BCE), Hámori Balázs (BCE), Laki Mihály és Rosta Miklós (BCE) részvételével.

 

****************************************************************************************************************

 

Elitkonferencia: Kornai János videóüzenete

"Elit2020: Hatást, nem hatalmat" címmel 2016 április 27-én konferenciát rendeztek a magyarországi elit útkereséséről. A konferencián Kornai János videóüzenetben szólalt fel, melynek szövege itt olvasható.

 

**************************************************************************************************************

 

Megjelent Kornai kapitalizmus-könyve japánul

Megjelent japán nyelven Kornai János Gondolatok a kapitalizmusról c. könyve. A magyar, orosz, angol, vietnámi és lengyel kiadás után ez a hatodik nyelv, amelyen a könyvet publikálták.

 

****************************************************************************************************************

 

Kornait a NAS tagjává választották

Kornai János közgazdászt, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Harvard Egyetem emeritus professzorát a washingtoni székhelyű National Academy of Sciences, az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája külföldi tagjává választották. Az új tagok megválasztásáról szó hivatalos közleményt az akadémia közgyűlésének befejezése után, május 3-án hozták nyilvánosságra. Kornai az amerikai akadémia közgazdász-szekciójának első magyar tagja.  A szekció 68 amerikai és külföldi tagja között 20 Nobel-díjas van. A Corvinus Egyetem hírlevele közölte az egyetem gratulációját és ismertette Kornai munkásságát. A Harvard Egyetem közgazdasági tanszéke az egyetem honlapján tette közzé a két új tagnak, Olivert Hartnak és Kornai Jánosnak küldött gratulációját.

 

****************************************************************************************************************

 

Kötet Kornai János tiszteletére

Megjelent a Kornai János 85. születésnapján Budapesten rendezett nemzetközi konferencia előadásaiból írt angol nyelvű tanulmánykötet, Hámori Balázs és Rosta Miklós szerkesztésében, Constraints and Driving Forces in Economic Systems: Studies in Honour of János Kornai címmel. A kötet szerzői: Hámori Balázs, László Csaba, Karen N. Eggleston, Gérard Roland, Szabó Katalin, Mihályi Péter, Klaniczay Gábor, Győrffy Dóra, Simonovits András, Rosta Miklós és Rékasi Eszter. További információk a kötetről itt olvashatók.

 

 

2015

 

Ismét Kornai-kurzus a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a 2014-es tavaszi félév után a 2015-ös tavaszi félévben Kerényi Ádám doktorjelölt kezdeményezésére ismét volt Kornai-kurzus! Az előadásokat ismert közgazdászok és történészek: Baráth Lajos, Mellár Tamás, Lakatos Péter, Hámori Balázs, Rainer M. János, Rosta Miklós, Kende Péter, Száz János és Vidovics-Dancs Ágnes, Klaniczay Gábor, Muraközy László, Révész Sándor, Felcsuti Péter és Gedeon Péter tartották. Részletesebb információ a kurzusról itt.

 

 

2014

 

A Kalligram-sorozat nem folytatódik

A Kalligram Kiadó 2011-ben elkezdte Kornai János Válogatott Munkáinak kiadását; a sorozatban eddig négy kötet jelent meg: A hiány (2011), A szocialista rendszer (2012) c. könyvek, továbbá a Központosítás és piaci reform (2013) és A puha költségvetési korlát (2014) c. tanulmánykötetek. Az eredeti tervek szerint még további hat kötet jelent volna meg. Kornai János kezdeményezésére a sorozat nem folytatódik. Egy-egy kötet előkészítése a szerzőre, aki egyúttal a sorozat szerkesztője is volt, igen jelentős terhet rakott. Kornai János most úgy döntött, hogy a jövőben kapacitásának azt a részét, amelyet eddig korábbi munkáinak újraközlése kötött le, inkább újabb munkák kidolgozására kívánja összpontosítani.

 

**************************************************************************************************************

 

Megjelent a Társadalmi riport 2014

A TÁRKI Kolosi Tamás és Tóth István György szerkesztésében megjelentette a Társadalmi riport 2014 című kötetet, és benne Kornai János írását "Példaképünk: Kína?" címmel. (A tanulmány innen is letölthető.)

 

*************************************************************************************************************

 

Interjú Kornai Jánossal a Hazám-díj kapcsán

Kornai János 2013-ban Hazám-díjat kapott (a részleteket ld. itt). Ennek kapcsán Értékteremtők címmel interjúkötet jelent meg. Kornaival László Ágnes készített interjút “Az ember akkor is felelősséggel tartozik a tetteiért, ha rendkívül nehéz nyomás nehezedik rá” címmel, mely három részletben (itt, itt és itt) olvasható.

 

**************************************************************************************************************

 

Recenziók A gondolat erejével új kínai kiadásáról

2013-ban Sanghajban újra megjelent Kornai János önéletrajza, ezúttal egyszerűsített karakterekkel írt kiadásban. A könyvről azóta számos recenzió jelent meg, ezekből válogattunk itt, ahol a magyar fordítások is elolvashatók.

 

*************************************************************************************************************

 

WINIR-konferencia

Megalakult a WINIR (World Interdisciplinary Network for Institutional Research), az intézményi kutatás nemzetközi interdiszciplináris hálózata. Az alakuló kongresszust a London melletti Greenwichben tartották 2014. szeptember 11-14 között. Kornai Jánost, az intézményi kutatás több más kutatójával együtt a WINIR tiszteletbeli elnökévé választották. A kongresszuson külön "Kornai-szekció" foglalkozott Kornai János munkásságával. A bevezető előadást Kornai tartotta Dynamism, Rivalry, and the Surplus Economy c. könyvéről (a diákat ld. itt). A szekció másik két előadója Klaus Nielsen professzor (University of London, Birbeck College) és Mario Nuti professzor (Universita di Roma, "La Sapienza")  volt.

 

************************************************************************************************************

 

Kornai vezető előadása az EACES-konferencián

Az Összehasonlító Közgazdaságtan Európai Társasága (EACES) a Budapesti Corvinus Egyetemen tartotta kétévente megrendezett konferenciáját, 2014. szeptember 4-6. között. Kornai János tartotta a konferencia egyik vezető előadását 'Dynamism, rivalry and the surplus economy' címmel. Az előadás diái itt megtekinthetők. További információ a konferenciáról: itt.

 

**************************************************************************************************

 

Kornai-interjú az Aszahi Simbunban

2014. május 14-i számában az Aszahi Simbun japán napilap interjút közölt Kornai Jánossal, Josioka Keiko tollából. Az interjú itt olvasható.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai előadása az OECD párizsi központjában

A legfejlettebb 34 országnak a gazdasági haladás és a világkereskedelem fejlesztésére alakult szervezete, az OECD  meghívására Kornai János előadást tartott Párizsban, a szervezet székházában 2014. május 23-án Shortage Economy versus Surplus Economy címmel.

 

*****************************************************************************************************

 

Megjelent Kornai önéletrajza franciául

Kornai János A gondolat erejével című önéletrajzát megjelentette franciául a párizsi Harmattan kiadó. A könyv címe À la force de la pensée: Autobiographie irrégulière. A könyvet fordította Judith és Pierre Karinthy, szerkesztette Bernard Chavance. További információk a könyvről itt.

Az önéletrajz francia kiadását 2014. május 22-én mutatták be az EHHES  (École dess études en sciences sociales) párizsi székházában. A rendezvényt Bernard Chavance professzor, a kötet francia szerkesztője vezette be, majd Kornai János tartott előadást, amelyet vita követett.

 

*****************************************************************************************************

 

Kornai előadása: 'Fenyegető veszélyek'

Az amerikai Peterson Institute és a budapesti Közép-Európai Egyetem Közpolitikai Iskolája rendezésében konferenciát tartottak Budapesten, 2014. május 6-án és 7-én Az átmenet, perspektívában szemlélve: 25 évvel a kommunizmus bukása után címmel, Leszek Balcerowicz, Václav Klaus, Anatolij Csubajsz és a posztszocialista korszakban ismertté vált számos más neves gazdaságpolitikus és akadémiai közgazdász részvételével. A konferencia díszvacsoráján Kornai János tartotta a köszöntő beszédet, 'Fenyegető veszélyek' címmel. Itt olvasható az angol nyelven tartott előadás eredeti, itt a magyar szövege. Utóbbi nyomtatásban is megjelent, az Élet és Irodalom 2014. május 23-i számában. További részletek itt.

 

********************************************************************************************************

 

Kornai-interjú a Holmiban

Tardos Károly kétrészes interjút készített Kornai Jánossal, melyet a Holmi c. folyóirat 2014 januári és februári száma közöl. Az interjú itt és itt elolvasható.

 

**************************************************************************************************************

 

Kornai-kurzus a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a 2014-es tavaszi félévben Kerényi Ádám doktorjelölt kezdeményezésére "Kornai János hozzájárulása a modern közgazdaságtanhoz" címmel kurzus zajlott. Az előadásokat ismert közgazdászok (Farkas Zoltán, Simonovits András, Chikán Attila, Csillag István, Bojár Gábor, Szabó Katalin, Király Júlia, Győrffy Dóra, Mihályi Péter, Botos Katalin és Madarász Aladár) tartották. Részletesebb információ a kurzusról itt.

 

 

2013

 

Kornai a kínai "gazdasági csúcstalálkozón"

Pekingben 2013. december 26-án és 27-én számos ismert kínai közgazdász és gazdaságpolitikus részvételével "gazdasági csúcstalálkozót" (Economic Summit) hívott össze a Phoenix tévétársaság. Kornai Jánost felkérték, hogy szólaljon fel. Mivel Kornai nem vállalkozott az utazásra, a rendezők "tele-beszélgetést" szerveztek a záró plenáris ülésre. A moderátor, Hszü Csen-kang professzor (Hongkongi Egyetem) kérdéseket tett fel, és mindegyikre előbb Kornai, utána pedig  Wu Csing-lien professzor (Kínai Társadalomtudományi Akadémia), a kínai reform egyik fő építőmestere felelt. Hszü és Wu professzorok a konferencia előadói emelvényén ültek, Kornai hozzászólásait, amelyek egy budapesti stúdióban hangzottak el, kivetítették a konferencia résztvevői számára. Kornai angolul elhangzó szavait szimultán tolmács fordította kínai nyelvre. Szóba kerültek Kína égető problémái: a növekedési ütem szembetűnő lassulása, a gazdasági és szociális feszültségek, a növekvő jövedelmi egyenlőtlenség, a demokrácia felé vezető politikai reform lehetőségei. 

A beszélgetésről készült részletes tudósítást sok internet-újság átvette. Pár nappal a konferencia után már jelentették, hogy a tudósítást több mint két millióan nézték meg.  

A HVG 2014. február 15-i számában Farkas Zoltán Eszmeexport címmel cikket közöl Kornainak a kínai közgazdászok gondolkodására gyakorolt hatásáról és a fenti konferenciáról.

 

Kattintson a képekre.

 

*************************************************************************************************************

 

Beszélgetés Kornai önéletrajzáról Pekingben

2013. december 8-án Pekingben beszélgetést rendeztek Kornai János önéletrajzáról. A könyv először Hongkongban jelent meg, a szűkebb olvasói kör számára hozzáférhető hagyományos kínai írásra fordítva. Idén újra kiadták, ezúttal a Kínai Népköztársaság területén, Sanghajban, mégpedig a szélesebb olvasóközönség körében használatos egyszerűsített kínai írással. A beszélgetést sugározta a Phoenix-tévé pénzügyi klubja; ez a tévétársaság egyik közkedvelt programja. A pódiumbeszélgetés résztvevői a következők voltak: (a baloldali képen balról jobbra) WANG Yijiang professzor (Cheung Kong Business School, Doktori Iskola), ZHAO Renwei professzor (a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Közgazdasági Intézetének korábbi igazgatója), MAO Tiangi professzor (a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Közgazdasági Intézetének főmunkatársa) és QUAN Jing, a beszélgetés moderátora. A beszélgetésen főleg fiatalok vettek részt. A beharangozó itt, a beszélgetés felvétele és további információk itt tekinthetők meg.

 

Kattintson a képekre.

 

*****************************************************************************************************

 

Hirdetmény doktoranduszok számára

Kornai János 2013. december elején hirdetményt tett közzé. Szívesen vállalkozik arra, hogy három PhD fokozatra pályázó hallgatót konzultációkkal segítse kutatómunkájában. Az együttműködést kiválasztási folyamat előzné meg, melynek részletei, a jelentkezés feltételei a tanszéki honlapon olvashatóak. A jelentkezés határideje 2014. január 31.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai János az ATV Friderikusz című műsorában

Friderikusz Sándor az ATV 2013. december 3-i Friderikusz című műsorában Kornai Jánossal beszélgetett, mely itt megtekinthető. Az adás végén Friderikusz ezt mondta: "azoknak a témáknak, amelyeket magamnak kigyűjtöttem s összeírtam, legfeljebb a feléig jutottunk el." Arra kérte Kornait, hogy a következő napi adást is a vele való beszélgetésnek szentelhesse. A 2013. december 4-i adás itt tekinthető meg.

A Galamus-csoport megjelentette a Kornai-Friderikusz beszélgetés átiratát két részletben, itt (a december 3-i beszélgetés) és itt (a december 4-i beszélgetés). (A beszélgetéseket Kerényi Ádám írta át.) A transzkript innen is letölthető.

 

Kattintson a képre.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai János Hazám-díjat kapott

2013. november 9-én Kornai János megkapta a József Attila-versről elnevezett Hazám-díjat. Részletek itt.

 

Kornai Hazam-dij.jpeg Kornai Hazam-dij.jpeg2 Kattintson a képekre.

 

***************************************************************************************************

 

Skype-interjú a felsőoktatásról Kolozsvárral

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának Magyar Intézete 2013. szeptember 28-án “Közgáz Alumni Est” címen összejövetelt rendezett, amelyre az intézet egykori diákjait hívták meg. A rendezvény szervezői a Skype szolgáltatás segítségével élő beszélgetést folytattak  budapesti íróasztala előtt ülő Kornai Jánossal a felsőoktatási rendszer reformjáról. A Skype-on érkezett képet kivetítették. Először az összejövetel moderátora, Kovács Ildikó tanársegéd, majd az összejövetel néhány résztvevője tett fel kérdéseket, amelyekre Kornai válaszolt. Az eseményről itt és itt olvasható beszámoló. (Utóbbi nyomtatott változata itt olvasható.) Kornai ezen alkalomból interjút is adott, mely itt olvasható.

 

Kattintson a képre.

 

***************************************************************************************************

 

Kornai előadása a SESS konferenciáján

A SESS (European PhD in Socio-Economic and Statistical Studies) Budapesten tartotta éves konferenciáját, melynek keynote-előadását 'Shortage economy - Surplus economy' címmel Kornai János tartotta 2013. szeptember 9-én. Az előadás diái itt megtekinthetőek.

 

**************************************************************************************************************

 

Megjelent a Kornai-önéletrajz új kínai kiadása

A 2009-es komplex karakterekkel szedett hongkongi kiadás után Sanghajban most megjelent az egyszerűsített karakterekkel szedett A gondolat erejével, Kornai János önéletrajza. Erről a magyar, angol, japán, orosz, lengyel, vietnámi, kínai (komplex), német és szlovák kiadás után megjelent, immár tizedik kiadásról részletesen itt olvashatnak. A könyv ehhez a kiadáshoz írt előszava magyarul itt olvasható.

 

*****************************************************************************************************

 

Kornai előadása a Budapesti Műszaki Egyetemen

2013. június 5-én Kornai János előadásával kezdődött a BME Társadalomtudományi Kar konferenciája. Az előadás diái itt megtekinthetők.

 

Kattintson a képekre.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai előadása a Mathias Corvinus Collegiumban

2013. május 30-án Kornai jános előadást tartott a Mathias Corvinus Collegiumban, 'Hiánygazdaság - többletgazdaság' címmel.

 

Kattintson a képekre.

 

******************************************************************************************************

 

Kornai előadása a Pázmány Egyetemen

2013. április 5-én Kornai János plenáris előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara által rendezett konferencián a puha költségvetési korlátról. Az előadás diái itt megtekinthetők.

 

*******************************************************************************************************

 

Könyvbemutató

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Kalligram Kiadó 2013. április 25-én mutatta be a Kornai válogatott művek harmadik kötetét, mely Központosítás és piaci reform címmel jelent meg. A bemutatót Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, majd Laki Mihály és Simonovits András, a közgazdaságtudomány doktorai és Kornai János mutatták be a könyvet. A bemutatót Mészáros Sándor, a kiadó főszerkesztője vezette. A bemutatóra ez a plakát hívta fel a figyelmet.

 

*****************************************************************************************************

 

Megjelent a Kornai-válogatott harmadik kötete

A Kalligram Kiadónál megjelent Kornai János Központosítás és piaci reform című könyve, a tízkötetes Kornai-válogatott harmadik köteteként. Míg az első két kötet, A hiány (2011) és A szocialista rendszer (2012) Kornai egy-egy teljes monográfiája, a mostani kötet a témába vágó korábbi műveit gyűjti össze. A kötetről további információ itt, a tartalomjegyzék itt található.

 

*************************************************************************************************

 

Kornai Jánost a szlovákiai Pán-Európai Egyetem díszdoktorává avatták

Kornai Jánost 2013. február 8-án a pozsonyi Pán-Európai Egyetem díszdoktorává avatták. A díszdoktori oklevelet a 20 Years of Economic Reforms in Central and Eastern Europe című konferencia nyitó ülésén adták át, majd Kornai János előadásával megkezdődött a tudományos tanácskozás.

 

************************************************************************************************

 

Kornai 85

Kornai János 2013. január 21-én volt 85 éves. A Budapesti Corvinus Egyetem a Közép-Európai Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával 2013. január 18-án egésznapos konferenciát rendezett, amelyen barátai, kollégái, egykori és jelenlegi tanítványai köszöntötték fel. A Corvinus Egyetem rektora, Dr. Rostoványi Zsolt a konferencia megnyitóján adta át az Egyetem által adományozott Ezüst Corvina kitüntetést. További információ (a program, az előadások absztraktjai, egyes előadások diái, kézirata, publikált szövege) itt.

A konferencián kívül is megemlékeztek a kollégák a születésnapról. Kiemeljük Gedeon Péter (Budapesti Corvinus Egyetem) írását, aki 'Az Anti-equilibriumtól A szocialista rendszerig és tovább' címmel jelentetett meg tanulmányt Kornai János 85. születésnapjára, mely 'From Anti-equilibrium to The socialist system and beyond' címmel angolul is megjelent.

 

 

2012

 

Kornai Szentpéterváron

Kornai János 2012. június 29-én „Az ígéretek megszegése” címmel előadást tartott „A modern kapitalizmus gazdasági kultúrája” címmel Szentpéterváron rendezett konferencián. A konferencia keretében zajlott le Kornai Размышления о капитализме (Gondolatok a kapitalizmusról) című könyve orosz kiadásának bemutatója. A könyvet Andrej Zaosztrovcev és Natalja Drozdova professzorok ismertették. A kötetet a Szmolnij Intézet (Szentpétervár) és a Gajdar Intézet (Moszkva) közösen adta ki, a fordító Okszana Jakimenko. (Az előadás témájáról szóló cikk itt érhető el.)

 

*****************************************************************************************************************

 

Újra: A szocialista rendszer

A Kalligram Kiadó sorozatának második köteteként újra megjelent A szocialista rendszer. A könyvet a kiadó 2012. június 12-én az Írók Boltjában mutatta be, ahol Kornai Jánossal Rainer M. János történész beszélgetett.

**********************************************************************************************************

Kornai János két újabb cikke, a 'Központosítás és kapitalista piacgazdaság' (Népszabadság, 2012. január 28.) és a 'Számvetés' (Népszabadság, 2011. január 6.) több helyen megjelent angolul, ill. számos orgánumban elemezték.

 

 

2011

 

Újra: A hiány

A Kalligram Kiadó 2011. december 14-én mutatta be Kornai János újra kiadott A hiány című művét. A könyvbemutatón Mészáros Tamásnak, a Corvinus Egyetem rektorának elnökletével Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója, Hámori Balázs, a Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora és Kornai János mutatta be a művet. Az eredetileg 1980-ban megjelent könyv az első kötete annak a sorozatnak, melyben a Kalligram tíz kötetben megjelenteti Kornai válogatott műveit.

 

****************************************************************************************************

 

Megjelent Kornai önéletrajza szlovákul

Kornai János A gondolat erejével c. önéletrajzát szlovák nyelven jelentette meg a Kalligram kiadó. 2011. november 15-én Pozsonyban neves szlovák közgazdászok mutatták be a könyvet: Ivan Miklós, a szlovák kormány pénzügyminisztere, Julius Horváth, a budapesti Közép-Európai Egyetem professzora és Jan Fidrmuc, a londoni Brunel University professzora. A magyar, angol, japán, orosz, lengyel, vietnámi, kínai és német után a szlovák a kilencedik nyelv, amelyen Kornai János önéletrajzát kiadták.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetem meghívására Kornai János 2011. augusztus 1-től az egyetem kötelékében dolgozik. Tiszteletbeli professzor emerituszként ott folytatja kutatómunkáját, és részt vesz az oktatásban is. A 2011/2012-es tanév őszi félévében az Összehasonlító Gazdaságtan tanszék programja keretében hat előadásból álló kurzust tart Gondolatok a kapitalizmusról címmel.

 

****************************************************************************************************

 

Interjú

A Baltic Worlds című folyóirat 2011. júniusi számában "24 hours is a long time in revolutions: János Kornai on taking risks and ending up on opposing sides" című interjú itt olvasható.

 

****************************************************************************************************

 

Bezár a CB

A Collegium Budapest Institute for Advanced Study Egyesület 2011. június 30-i közgyűlésén elhatározta az intézet megszüntetését. Kornai János a Collegium Budapest egyik alapítója volt, aki előbb Permanent Fellow, majd 2003-tól Permanent Fellow Emeritus státuszban az alapítás előkészítésének napjaitól kezdve a megszüntetésre vonatkozó határozatig az intézet kötelékében dolgozott.

 

******************************************************************************************************

 

Új könyv

Megjelent Kornai János új tanulmánykötete Gondolatok a kapitalizmusról címmel (Akadémiai Kiadó, 2011).

 

******************************************************************************************************

 

A Corvinus Egyetem „Tiszteletbeli Professor Emeritusa”

A Budapesti Corvinus Egyetem Kornai Jánosnak a „Tiszteletbeli Professor Emeritus” címet adományozta. Az erről szóló oklevelet az Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2011. április 26-i konferenciájának megnyitó plenáris ülésén Mészáros Tamás, az egyetem rektora adta át. Kornai János ezt követően előadást tartott, melynek szövege itt vagy itt olvasható.

 

********************************************************************************************************

 

2010

 

Interjú Kornaival

Egy nemrég megjelent interjúkötetben, amely a közgazdaságtan főáramlatával vitában álló „heterodox” közgazdasági iskolák Európában kialakult helyzetével és problémáival foglalkozik (Rosser, J. Barkley – Richard P. F. Holt – David Collander (eds.), European Economics at a Crossroads, 2010. Cheltenham: Edward Elgar), a szerkesztők két kutatót, Richard Selten Nobel-díjas német professzort és Kornai Jánost kértek meg arra, hogy tekintsék át és értékeljék az interjúkat. A Kornai Jánossal folytatott beszélgetés angolul itt olvasható.

 

*********************************************************************************************************

 

Cikk Kornai János műveinek Kínában gyakorolt hatásáról

A Mozgó Világ 2010 szeptemberi számában Farkas Zoltán részletes elemzést közöl arról, hogy milyen hatást gyakorolt Kornai János munkássága és A gondolat erejével c. könyve Kínában. A kínai kapcsolat c. cikk időrendi sorrendben mutatja be Kornai Kínában megjelent műveinek hatását az aktuális kínai belpolitikai helyzet tükrében, ott megjelent recenziók, visszaemlékezések, TV-műsor és két másként gondolkodó beszélgetésének segítségével.

 

*********************************************************************************************************

 

Kornai Jánosnak átadták a legmagasabb magyar állami kitüntetést

 

Március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén hagyományosan kitüntetéseket ad át a Parlament épületében a köztársaság elnöke. 2010-ben Kornai Jánosnak adományozták a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. A hivatalos indokolás szerint „életművéért, a gazdasági rendszerek elméletének és működésének kutatásában elért, világszerte elismert eredményeiért” tüntették ki.

 

****************************************************************************************************

 

Kornai János oroszországi tudományos elismerése

Kornai János közgazdászt Leontyiev-éremmel tüntették ki. A magas tudományos elismerést Vaszilij Leontyievről, az orosz származású Nobel-díjas amerikai közgazdászról, az input-output elemzés megalkotójáról nevezték el. A díjat évente adományozza egy nemzetközi zsűri ajánlása alapján a szentpétervári Leontyiev Központ. Minden évben több orosz és egy külföldi közgazdászt tüntetnek ki. A korábbi díjazottak között van Jegor Gajdar, a nemrég elhunyt volt orosz miniszterelnök, Robert Solow és Lawrence Klein Nobel-díjas amerikai tudósok és Leszek Balcerowicz, a lengyel rendszerváltás utáni első pénzügyminiszter. A Leontyiev-érmét 2010. február 13-án adták át ünnepélyes keretek között Szentpéterváron (a beszámoló itt olvasható). Az elismerés indokolásában külön is hangsúlyozták azt a nagy hatást, amelyet Kornai János munkássága gyakorolt az orosz közgazdászok gondolkodására. „Kornai 1980-as könyve, A hiány kinyitotta az orosz közgazdászok szemét” – emelte ki az egyik méltató felszólalás. Kornai az érem átvétele után előadást tartott „Leontyiev, matematikai tervezés: Álmok és realitás” címmel (angolul itt).

 

******************************************************************************************************

 

Wu professzor születésnapja

Wu Csing-lien professzort a Kínai Népköztársaság legjelentősebb és legbefolyásosabb közgazdászának tartják. Barátai, tanítványai és kollégái 2010. január 26-án és 27-én kétnapos konferenciát tartottak, amelyen 80. születésnapja alkalmából felköszöntötték Wu professzort.


A rendezők meghívták Kornai Jánost, hogy vegyen részt az ünnepségen és tartson előadást a konferencián. Kornai János egészségi okok miatt nem vállalkozott az útra, hanem videófelvételen küldte el köszöntő szavait. A konferenciára benyújtott előadását egykori Harvard diákja, Hszü Csen-kang professzor (Hongkongi Egyetem) ismertette. Kornai előadásához Maszahiko Aoki professzor (Stanford Egyetem, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke) és Csingi Kvian professzor (Csingua Egyetem), a legtekintélyesebb kínai egyetem közgazdasági fakultásának dékánja szólt hozzá.

Itt közöljük azt a beszámolót, amelyet a konferencia rendezői küldtek el Kornai Jánosnak.

 

*************************************************************************************************************

 

A Mozgó Világ 2010 szeptemberi számában Farkas Zoltán részletes elemzést közöl arról, hogy milyen hatást gyakorolt Kornai János munkássága és A gondolat erejével c. könyve Kínában. A kínai kapcsolat c. cikk időrendi sorrendben mutatja be Kornai Kínában megjelent műveinek hatását az aktuális kínai belpolitikai helyzet tükrében, ott megjelent recenziók, visszaemlékezések, TV-műsor és két másként gondolkodó beszélgetésének segítségével.

 

 

Régebbi

A Kornai János A gondolat erejével című önéletrajzáról szóló recenziók itt olvashatók.
Az önéletrajzról írott nagyszámú recenzió közül kiemelünk néhány különösen figyelemre méltó írást. Ezek most jutottak el hozzánk Kínából (Chenggang Xu itt, Liu Suli - Lu Yuegang: angolul itt), Oroszországból (Dmitrij Travin) és Indiából (Deena Khatkhate: angolul itt, ill. kommentátora, Chattopadhyay: angolul itt).

 

John P. Bonin (2009): From Socialism to Capitalism: Eight Essays. By János Kornai. Journal of Economic Literature 47/3: 853-856. A recenzió tt olvasható.

 

Willem Buiter (LSE) a Financial Times-hoz kötődő, sokak által olvasott blogjában (ft.com/maverecon) a puha költségvetési korlátra hivatkozik: http://blogs.ft.com/maverecon/2009/10/after-subverting-bank-insolvency-our-leaders-are-now-about-to-make-a-mess-of-liquidity

 

 

Kornai a Mindentudás Egyetemén

2005. december 5-én Kornai János "Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása - Sikerek és csalódások" címmel tartott előadást a Mindentudás Egyetemén. A linken az előadás megtekinthető, az előadás és a közönség kérdéseire adott válaszok szövege elolvasható, és a vetített diák is megnézhetők.