Header image
 

 

KORNAI JÁNOS

Töprengések

Budapest: HVG-könyvek, 2021

 

Toprengesek-borito.jpg

Tartalomjegyzék

 

Interjú:

-- Farkas Zoltánnal a 2021. március 25-én megjelenő HVG-ben. Online itt olvasható.

 

Recenzió

-- "Felelősek-e a tudósok azért, ha szörnyetegek használják a gondolataikat?" (Farkas Zoltán, HVG)

 

Beszerezhető:

-- nyomtatott kötet: itt vagy itt vagy itt

-- e-könyv: itt vagy itt

 

 

Milyen szerep jut a közgazdaságtudósoknak a történelmi pillanatokban?
Hogyan viselkedett volna Marx, ha a 20. században él Budapesten?
Miért kellene bátrabban oktatni a közgazdaságtant?

A mindenkori értelmiségi, tudós ember nem légüres térben létezik. Tudományterülete sürgető kérdéseinek megoldása mellett folyamatosan mérlegelni kényszerül, mi a szerepe az őt körülvevő világ alakításában. Mindegy, hogy a kommunista munkásmozgalom elméleti hátterének megalapozójáról van szó a 19.
századi Londonban, esetleg Nagy Imre reformprogramját dolgozza ki 1956-ban Budapesten, vagy éppen Kína gazdaságának piaci átalakulását segíti tanácsadóként – a gondolkodónak vállalnia kell a felelősséget elméleteinek és tetteinek hatásáért.

A Töprengésekben összegyűjtött gondolatébresztő előadásokban és véleménycikkekben Kornai János nemzetközileg elismert közgazdász, akadémikus, professor emeritus kíméletlen és őszinte (ön)kritikával tekint vissza sorsfordító időszakokra, a saját és kortársai döntéseire és szerepvállalására. A high tech
korszakban talán minden eddiginél fontosabb, hogy a filantróp professzor útmutatása nyomán végiggondoljuk, milyen lehetőségeink és kötelességeink vannak a világ alakításában és a határaink feszegetésében.