Header image
 

 

KORNAI JÁNOS

Látlelet:

Tanulmányok a magyar állapotokról

Budapest: HVG-könyvek, 2017

 

Képtalálat a következőre: „látlelet kornai”

Tartalomjegyzék

 

Interjúk:

-- Farkas Zoltánnal a HVG-ben (innen is letölthető)

-- Barotányi Zoltánnal a Magyar Narancsban (innen is letölthető)

-- Rádai Eszterrel az Élet és Irodalomban (innen is letölthető)

-- Pikó Andrással a Klubrádióban (átirat)

 

Recenziók, ismertetések:

-- Révész Sándor: A számvetés aratása Mozgó Világ

-- Csepeli György Élet és Irodalom (innen is letölthető)

-- Barát József 168 Óra (innen is letölthető)

-- Laki Mihály: Kockázatok és mellékhatások BUKSZ

-- Majláth Roland: Látlelet a magyar valóságról Magyar Hang

 

Beszerezhető:

-- nyomtatott kötet

-- e-könyv: Ekönyv, Libri, Bookline

 

A könyvbemutatóról

A kötetet 2017 novemberében a Rajk László Szakkollégiumban mutatták be. A programot Dr. Chikán Attila, a Rajk-kollégium elnöke, egyetemi tanár és Szauer Péter, a HVG elnök-vezérigazgatója, a könyv kiadója nyitotta meg. Kornai Jánossal Farkas Zoltán, a HVG újságírója beszélgetett. A könyvbemutatóról a következő videók tekinthetők meg: Videó a HVG oldalánvideó a HVG Facebook-oldalán, videó a HVG online YouTube-csatornáján (1), videó a HVG online YouTube-csatornáján (2)

 

Dedikálás a Láng Tékában: videó, fotó1, fotó2

 

***********

 

Magyarországon 2010-ben a jól-rosszul működő demokrácia kiépítése megtorpant, az ország erőteljes U-kanyarral visszafelé indult. A fékek és ellensúlyok rendszerét hamar elkezdték lerombolni, sajátos képződmények jöttek létre. A régió posztszocialista országai közül elsőként Magyarországon mozdult el az autokrácia felé a kormányzati berendezkedés. A gazdasági szereplők viszonyrendszere átalakult, megszűnt a jogbiztonság és a magántulajdon védettsége, újra előtérbe került a központosítás.  

Kornai János, a nemzetközileg is elismert közgazdász, akadémikus, emeritusz professzor ezt az átalakulást ismerteti a második Orbán-kormány megalakulásától napjainkig. Pontos pillanatképeket, döbbenetes éleslátással felvett „látleleteket" közöl hat mértékadó tanulmányában, amelyekben a pozitív elemzés eszközét használva, logikus és közérthető érveléssel mutatja be a demokráciától mindinkább eltávolodó, egyre keményebb szabályozással működtetett Magyarországot. A Tettamanti Béla illusztrációival gazdagított esszékből átfogó, kiegyensúlyozott képet kapunk a változások jelentőségéről, és árnyaltabban gondolkodhatunk a szerző által elemzett rendszerről és a régió országai előtt álló lehetséges pályákról. (A kiadó beharangozója)